از جمله دغدغهها و سؤالات رایجی که افراد، خصوصاً کسانی که سبک زندگی سالم دارند، ورزشکار حرفهای هستند و یا عادت به باشگاه رفتن دارند مطرح میکنند، این است که چه زمانی میتوانند به باشگاه برگردند و به روال عادی خود ورزش بعد از جراحی بینی را دنبال کنند. اینکه شما چه زمانی ورزش کردن را از سر بگیرید بستگی به پروسه ریکاوری بدنتان و میزان و نوع جراحی بینی انجام شده برای شما دارد؛ ولی معمولاً توصیه میشود حداقل تا دو هفته پس از جراحی بینی، فعالیتهای شدید یا ورزش را کنار بگذارید. در ادامه با توجه به توصیه های دکتر سهند قلعه باغی بهترین جراح بینی تهران متوجه خواهید شد که بهترین زمان برای آغاز ورزش پس از جراحی بینی چه زمانی است.
هفته های طلایی آغاز ورزش بعد از جراحی بینی
ورزش در هفته اول بعد از عمل بینی
توقع کبودی و ورم قابل توجهی را اطراف بینی و چشمهایتان داشته باشید. ممکن است به خاطر وجود آتل یا بانداژ روی بینی کمی احساس ناراحتی کنید. مهمترین و اصلیترین کاری که باید در این بازه زمانی انجام دهید، استراحت و دوری از هر فعالیتی است که ضمن بالا بردن فشار خون، احتمال آسیب به صورتتان هم در آن وجود دارد.
در هفته دوم
دو هفته بعد از جراحی بینی، کمکم شاهد فروکشکردن تورم و کبودی های خود خواهید بود و احتمال اینکه بتوانید ورزشهای سبک مثل پیاده روی و یا راه رفتن برای مدت کوتاه و حتی حرکات کششی ملایم را انجام دهید، وجود دارد، اما برای انجام هیچ کاری عجله نکرده و به بینی تازه جراحی شده و بدنتان که در حال بهبودی و ترمیم خودش است، فشار وارد نکنید.
در هفته سوم یا چهارم
باگذشت 20 تا 30 روز بعد از جراحی، عموما بیماران می توانند شروع به انجام فعالیت های سنگین تری همچون دویدن یا دوچرخهسواری بکنند. اما مهم است که به بدن خود گوش دهید و از هر گونه فعالیتی که باعث ناراحتی یا درد میشود، اجتناب کنید. حداقل تا شش هفته پس از جراحی از فعالیتهایی که شامل ضربه یا خطر آسیب است، مانند ورزشهای تماسی یا وزنه برداری، خودداری کنید.
همانطور که بالاتر اشاره کردیم، فراموش نکنید که زمان ازسرگیری ورزش بعد از جراحی بینی، بسته به فرد و میزان جراحی میتواند از یک بیمار تا بیمار دیگر متفاوت باشد و در این بین تنها منبع و معیار اصلی شما باید دستورالعمل و راهنماییهای خاص جراحتان برای مراقبتهای بعد از عمل باشد. در طول روند بهبودی صبور باشید و همانطور که در زمان انجام رینوپلاستی به پزشک اعتماد کردید، به جراح بینی خود مطمئن باشید و بدانید که او به دنبال کسب بهترین نتیجه و بازخورد ممکن از جراحی شماست؛ پس اگر در مورد ازسرگیری ورزش یا هر جنبه دیگری از بهبودی خود نگرانی دارید، حتماً با جراح خود برای راهنمایی و پشتیبانی تماس بگیرید و یا در جلسات ویزیت بعد از عمل مطرح کنید.
چه زمانی میتوان بعد از جراحی بینی به انجام فعالیتهای ورزشی بازگشت؟
بیماران معمولاً شش تا هشت هفته پس از جراحی بینی میتوانند ورزش کامل را از سر بگیرند، اما ضروری است که قبل از انجام این کار با جراح خود مشورت کنند. درواقع نمیتوان برای همه بیماران یک پاسخ واحد و مشخص داد و جواب این سؤال را هیچ پزشکی، بهتر از همان کسی که شما را جراحی کرده، نمیداند؛ اما مهم است که به تدریج شروع کنید و به سیگنالهای بدن گوش دهید تا از ایجاد هرگونه آسیب یا عارضه جلوگیری کنید تا سلامت و تندرستی کلی خود را حفظ کنید.
اگر بعد از جراحی بینی خیلی زود ورزش را شروع کنیم، چه عواقبی خواهد داشت؟
ورزش بعد از جراحی بینی میتواند خطر عوارض را افزایش داده و نتایج جراحی را به خطر بیندازد. در اینجا برخی از خطرات احتمالی ورزش خیلی زود پس از جراحی بینی را برایتان توضیح میدهیم:
افزایش تورم و کبودی: ورزش خیلی زود پس از جراحی بینی میتواند تورم و کبودی بینی را بعد از عمل افزایش دهد که این مورد میتواند به خودی خود دوره ریکاوری شما را طولانیتر کرده و نتیجه نهایی را عوض کند.
افزایش خطر خونریزی: ورزش میتواند فشار خون شما را بالا برده و خطر خونریزی را افزایش دهد. در صورت خونریزی بینی، نیاز به مداخلات پزشکی خواهید داشت که باعث اختلال در روند بهبودی شما خواهد شد.
کندن یا آسیب رساندن به آتل یا بانداژ بینی: جدا شدن آتل و یا بانداژ بینی در اثر ورزش زودهنگام، بعد از جراحی بینی از جمله عوارض دیگری است که میتواند دوره ریکاوری شما را طولانیتر کند.
تأخیر در بهبودی: علاوه بر موارد گفته شده که در صورت بروز میتوانند دوره بهبود شما را طولانیتر کنند، ورزش بعد از جراحی بینی بهتنهایی میتواند مستقیماً باعث بروز عفونت یا بهبود ضعیف زخم شود.
تغییرات در ظاهر بینی: جا به جایی غضروف و یا استخوان بینی در اثر ورزش هم جزو سایر احتمالات است که میتوانند ظاهر بینی و حتی نتیجه نهایی رینوپلاستی را تحت تأثیر منفی قرار دهد.
هرچند قرار دادن ورزش در عادات روزانه، یک سبک زندگی سالم و درست محسوب میشود و ورزش منظم میتواند بر سلامت جسم و روح شما تأثیر مثبت گذاشته و باعث بهبود کیفیت زندگیتان شود، اما شروع زودهنگام ورزش، بعد از جراحی هیچ نتیجهای جز آسیب به شما به دنبال نخواهد داشت. پس با پیروی از راهنماییهای جراح و اعتماد به دانش و تجربه او، شروع ورزش را به دورهای مناسب موکول کنید.
چگونه بعد از جراحی بینی بدون خطر ورزش کنیم؟
ورزش بعد از جراحی بینی با انجام ورزش ایمن برای جلوگیری از عوارض و بهبودی بسیار مهم است. در اینجا چند نکته برای ورزش ایمن بعد از جراحی بینی وجود دارد:
به آرامی شروع کنید و به تدریج شدت را افزایش دهید: با ورزشهای سبک مانند پیاده روی یا کششهای ملایم شروع کنید و به تدریج شدت تمرین خود را در طی چند هفته افزایش دهید. این به بدن شما اجازه میدهد تا زمان خود را تنظیم کند و میتواند به جلوگیری از آسیب کمک کند.
از فعالیتهایی که شامل ضربه یا خطر آسیب میشوند اجتناب کنید: از ورزشهای تماسی یا هر فعالیتی که میتواند به صورت آسیب وارد کند، مانند بسکتبال یا فوتبال پرهیزید. علاوه بر این، از فعالیتهایی که میتواند به بینی فشار بیاورند مثل وزنهبرداری یا حرکات یوگا بپرهیزید.
هیدراته بمانید: نوشیدن مقدار زیادی مایعات میتواند به جلوگیری از کم آبی بدن و بهبودی کمک کند. حتماً در طول روز به طور منظم آب، چای گیاهی و سایر مایعات بدون کافئین بنوشید.
استراحت کنید و به بدن خود گوش دهید: اگر هر گونه ناراحتی یا درد را تجربه کردید، استراحت کنید. مهم است که به بدن خود گوش دهید و از فشار بیش از حد به خود اجتناب کنید، به خصوص در چند هفته اول پس از جراحی.
از قرار گرفتن در معرض گرما و آفتاب پرهیز کنید: گرما میتواند تورم بینی بعد از عمل را افزایش دهد و روند بهبودی را طولانیتر کند، بنابراین مهم است تا حد امکان به هنگام ورزش بعد از جراحی بینی در معرض تابش مستقیم نور خورشید نباشید و استفاده از کرم ضدآفتاب را فراموش نکنید.
از عینک زدن یا وارد کردن هرگونه فشار و وزن اضافی روی بینی خودداری کنید: اگر از عینک استفاده میکنید، تا چند هفته بعد از جراحی استفاده از آن را فراموش کنید تا به بینی فشار اضافهای وارد نشود.