گرفتگی بعد از جراحی بینی یا کیپ بودن بینی بعد از عمل یک عارضه موقت است که در اثر مواردی چون باقی ماندن مخاط درون بینی به وجود می آید. یکی از اصلی ترین راه های رفع گرفتگی بعد از عمل ، شستن بینی است که باید به دقت و با توجه به دستورات پزشک انجام شود. بنابراین در ادامه این مقاله همراه ما باشید تا به طور دقیق به بررسی علت گرفتگی بینی بعد از عمل بپردازیم.
گرفتگی بینی بعد از جراحی چیست؟
به انسداد بینی که موجب اختلال در نحوه تنفس ، آبریزش بینی بعد از جراحی یا حتی به اصطلاح تو دماغی شدن صدای بیمار می شود ، گرفتگی بینی بعد از عمل گفته می شود. این انسداد معمولا در اکثر مواقع طبیعی و موقتی بوده و بعد از گذشت 2 هفته بعد از عمل و با رعایت مراقبتها از بین خواهد رفت.
برخی از موارد زیر از اصلی ترین علائم گرفتگی بینی به شمار می روند:
- خشک شدن دهان
- اختلال در نحوه تنفس
- صدا دادن بینی
- صدای خروپف و خرخر در خواب
- خروج ترشحات سبز یا زرد از بینی
- سر درد
- احساس تلخی و بوی بد دهان
علت کیپ شدن بینی بعد از جراحی چیست؟
یکی از اصلی ترین علتهای کیپ شدن بینی بعد از جراحی ، باقی ماندن مخاط یا خشک شدن خونابه های درون بینی میباشد. جراح بینی پس از اتمام عمل شما ، درون آن تامپون یا اسپلینت قرار می دهد که معمولا بین 3 تا 7 روز بعد آن را از بینی خارج می کند. این موضوع باعث میشود که خونابه های ناشی از جراحی یا مخاط درون بینی باقی مانده و پس از خارج کردن آن نیز بیمار احساس گرفتگی یا کیپ شدن داشته باشد. البته که تاکید می شود این عارضه کاملا موقتی بوده و تا هفته بعد از جراحی کامل از بین می رود.
علاوه بر آن برخی از علتهای دیگر گرفتگی بعد از جراحی بینی عبارت اند از:
- ورم ناشی از عمل بینی
- بخیه های داخلی بینی
- مخاط خشک شده
- حساسیت ها یا آلرژی فرد
- سرما خوردگی
- خشکی بینی
برخی دیگر از علت های کیپ بودن بینی که عبارت اند از:
- انحراف سپتوم بینی
- چسبندگی بافت ها یا ایجاد اسکار داخل بینی
- عدم تقارن حفره های بینی
- آسیب های جدی به مجرای تنفسی
چگونه گرفتگی بعد از عمل بینی را کاهش دهیم؟
یکی از مهمترین اقدامات برای کاهش احساس کیپ بودن بینی بعد از جراحی ، شستشوی بینی بعد از جراحی می باشد . شستن بینی می تواند علاوه بر تخلیه اصولی ، موجب کاهش ورم ، بهبود سریعتر زخم درون بینی و غیره شده و در نتیجه راه تنفس شما را باز کند. البته که باید گفت کیپ بودن بینی بلافاصله بعد از برداشتن آتل و تامپون کاملا طبیعی بوده و جای نگرانی ندارد. همچنین باید ذکر نمود که بیمار به هیچ عنوان نباید برای تخلیه مایعات درون بینی فین کرده یا به بینی فشار وارد کند . شستشوی آرام ، با گذر زمان موجب خارج شدن کامل مخاط آن خواهد شد.
- بینی را به صورت روزانه حداقل دوبار شستشو دهید
- از مصرف نمک خودداری کنید (موجب تشدید ورم بعد از جراحی بینی می شود)
- هنگام خواب سر خود را بالاتر از بدن قرار دهید
- در هفته های اول بعد از جراحی به هیچ عنوان در معرض باد مستقیم نخوابید
- مایعات بیشتری استفاده کنید
- حتما از سوپ و غذاهای نرم استفاده کنید
گرفتگی بعد از عمل بینی تا چه زمانی ادامه دارد؟
کیپ بودن بینی بعد از عمل اگر در اثر مواردی چون باقی ماندن مخاط و خونابه باشد ، حداقل تا دو هفته بعد از رینوپلاستی ادامه خواهد داشت. اما اگر این انسداد به دلایلی چون تورم ایجاد شده باشد ، ممکن است تا 1 سال بعد از عمل بینی همراه شما باشد. همچنین در برخی موارد نادر جراحی بینی موجب آسیب به اندام ها و بخش های داخلی بینی شده که باید حتما توسط پزشک بررسی شود.
اگر گرفتگی بینی بعد از عمل بهبود نیافت؟
در صورت عدم بهبودی یکسال بعد از بعد عمل بینی ، حتما باید به پزشک متخصص گوش ، حلق و بینی مراجعه کرده و به بررسی دقیق تر عارضه بپردازید. در برخی موارد نیز انجام جراحی ترمیم بینی الزامی خواهد بود.
سخن نهایی
انسداد یا گرفتگی بعد از عمل بینی کاملا طبیعی بوده و به دلیل تغییرات به وجود آمده و سپری شدن دوره نقاهت شما ایجاد می شود. در نتیجه باید گفت که کیپ بودن بینی تا پایان دوره نقاهت و رفع ورم بینی کاملا طبیعی بوده و جای نگرانی نخواهد داشت.